Genealogie gegevens van Hogevonder

In 1977 maakte ik kennis met de computer, een Olivetti.
Deze had de afmetingen van en piano met 2 128Kb 17"floppystations , zonder beeldscherm maar met een kleine display.
Er waren twee programma's, een simpele tekstverwerker en een een simpel spreadsheet.
Toen IBM kwam met een PC, heb ik voor mijn werkgever er 4 gekocht voor de prijs van f 18000,00,  2 pc's met 2 360Kb 5" floppystations en 2 XT's met een harde schijf van 5 Mb en 1 floppystation, Waarvan 1 XT voor mij was om ontwikkelwerk op te doen en werd betaald door mijn werk privé lid van de HCC. Tot 1987 zijn er nog een aantal computervarianten voorbij gekomen, maar in1987 kwamen de Tulip Compakt2 computers op het werk met een privé project en toen heb ik er ook 1 voor mijzelf thuis aangeschaft.

Door deze computer werd het interessant om aan de stamboom te gaan werken.
Ik heb toen meerdere programma's bekeken en heb gekozen voor het Programma Stamboom wat je tot 450 personen gratis kon gebruiken en wat veel vrije programmeermogelijkheden in de uitvoer had. Na ongeveer een jaar heb ik het gekocht en was één van de eerste gebruikers met volgnummer 206. Vrij snel daarna werd de naam verandert in Pro-Gen en heeft nu een paar duizend gebruikers.

Ik ben begonnen met de invoer van de bekende familie gegevens en de mondelinge informatie van mijn vader.
Volgens mijn vader kwam de familie van een boerderij achter het kasteel van Ruurlo.
Het blijken twee boerderijen te zijn geweest waarvan de eerste is afgebrand en de tweede iets verderop in het land met de naam "Stroetwever" staat er nu nog in is mooi opgeknapte als woonboerderij. Het staat aan het eind van een landweggetje langs boerderij Maandagweg 3 Vorden.

De boerderij in Ruurlo was niet het stamhuis, dat stond in Vorden aan de weg naar Lochem.
De stamvader Harmen blijkt gewoond te hebben op de plek wat nu Wildenborchseweg 34 in Vorden is en de naam Hoogevonder heeft naar een brug die daar was. De oorspronkelijke woning is gesloopt en ernaast was al een nieuwe woning gebouwd en is in 2010 weer vervangen door een nieuwe.

Ik heb jaren vele archieven in het land bezocht en in kelders van gemeentehuizen en kastelen veel oude boeken doorgezocht op informatie.
Alle mensen met de naam Hogevonder stammen af van de oude Harmen.
Tot 1900 was er steeds maar 1 naamstamhouder, toen waren er 3 broers en ontstonden er 3 takken. Het wel en wee van de familie staat uitvoerig beschreven in het boek.

1 tak bleef in omgeving Ruurlo wonen, 1 tak ging naar Oldenzaal en werken bij het spoor en 1 tak ging naar Enschede en werken in de textiel. Later waaierde dit wel uit.
Volgens de papieren in het Meertens Instituut van de volkstelling in 1947, waren er toen maar 44 personen op de hele wereld met de naam Hogevonder.
In 1998 had ik in de archieven alle vindbare gegevens wel gevonden en een boek gemaakt.
Dit boek is nooit uitgegeven omdat ik de informatie erin met de archief gegevens van alleen maar geboren, gehuwd, kinderen en overleden erg saai en niet leesbaar vond.
Wel is de parenteel toen op mijn site Hogevonder.net geplaatst en waar het mogelijk was links daar naar toe.
Er is gekozen voor de vorm van een parenteel omdat een stamboom met alleen Hogevonder wel erg mager zou zijn.

Op internet kwamen ook meer gegevens beschikbaar die met de oude zoekwijze niet in de archieven te vinden waren, ook kwamen er via de mail reacties van andere genealogen die met de gegevens in hun genealogie aansluitingen hadden waardoor verdwenen personen ook werden gevonden.
Ik heb toen ook de methode van mijn vader van het bezoeken van naamgenoten opgepakt en een behoorlijk aantal persoonlijk bezocht.
Ook van mijn familie die in 1954 naar Australië waren geëmigreerd en ik geen adressen meer van had, kwam een reactie en zij zijn bij ons op bezoek geweest en in 2011 hebben wij ze in Australië allemaal bezocht. 

Pro-gen gebruik ik nog gedeeltelijk, maar ben met de nieuwe aanvullingen overgegaan naar Gensdata Pro omdat dat programma meer mogelijkheden heeft om van de aanvullende informatie die ik inmiddels erbij heb verzameld op de gewenste plaatsen teksten te maken voor het boek

Op deze site staan de onderstaande genealogiën.

De Parenteel van Hogevonder komt nog uit Pro-Gen en de genealogie van Keppels komt uit Gensdata Pro, 

De genealogie van Keppels is een project geweest voor mijn familie in Australië omdat zij moeite hadden om die gegevens te bemachtigen. De gegevens zijn in 2007 gehaald uit het toenmalige Genlias en verder niet bewerkt.

Parenteel Hogevonder uit Pro-Gen

Genealogie Keppels

Hogevonder op Geneanet

Wat betekent de naam HogeVonder ?